Cara Meningkatkan Bekalan Susu

Semua ibu digalakkan untuk menyusukan bayinya secara eksklusif dengan susu ibu sejak lahir sehingga usia 6 bulan dan selepas itu meneruskannya sehingga anak berusia 2 tahun. Sekiranya mereka bimbang tidak menghasilkan susu ibu yang mencukupi untuk bayi, anda tidak keseorangan. Ramai ibu dapat menghasilkan susu yang mencukupi. Tetapi, jika ibu perlu meningkatkan pengeluaran susu ibu, ini adalah kaedah untuk menyusu.

Lebih banyak permintaan lebih banyak penghasilan:-

Bayi yang baru lahir harus menyusui 8-12 kali sehari selama kira-kira bulan pertama. Penyusuan yang kerap membantu merangsang pengeluaran susu selama beberapa minggu pertama.-Penyusuan susu ibu mesti diminta untuk memastikan bayi mendapat cukup susu terutama pada beberapa minggu pertama.-Kelenjar susu menghasilkan susu sebagai tindak balas terhadap kekerapan menyusu. Semakin kerap menyusukan bayi, semakin banyak susu ibu akan dihasilkan.

Pam antara penyusuan:-

Pam antara penyusuan, sama ada 30-60 minit selepas menyusukan atau sekurang-kurangnya satu jam sebelum menyusu. Pam lebih kerap [8-12 pengepaman sehari] akan meningkatkan pengeluaran susu bagi kebanyakan ibu sehingga kedua-dua payudara dilembutkan. Untuk membantu menyediakan bekalan susu, pam sekurang-kurangnya dua kali antara 1 hingga 6 pagi. Pada awal pagi tahap prolaktin adalah tinggi dan penghasilan susu akan meningkat. Pam berganda menjimatkan masa dan dapat meningkatkan pengeluaran.

Urut payudara semasa menyusu:-

1. Mengurut payudara dapat membantu merangsang aliran susu meredakan sakit dan sakit payudara. Ini adalah salah satu teknik yang dilakukan untuk menghilangkan kelembutan dan kekerasan payudara dari susu. Ibu yang mengurut payudara mereka cenderung mengalami masalah payudara. Penghasilan susu juga diperbaiki dengan urutan. Ibu harus mengurut payudara dengan gerakan melingkar dengan menggunakan jari ke puting dan untuk mengelakkan saluran susu tersumbat.

2. Urutan payudara dapat membantu mengurangkan pembengkakan, mastitis dan sakit payudara. Untuk melegakan kesakitan ibu mesti menggunakan demahan sejuk. Mandi air suam juga membantu pengaliran susu dan boleh melakukan urutan payudara secara serentak pada payudara yang membengkak yang membantu mengurangkan tekanan.

Makan dan minum lebih banyak:-

Susu ibu mengandungi banyak komponen penting yang sesuai dengan keperluan bayi untuk 6 bulan pertama kehidupan. Selain itu, kandungan lemak dan kalori susu ibu berubah semasa menyusu dan dari semasa ke semasa untuk memenuhi keperluan bayi anda. Sebenarnya dianggarkan bahawa semua ibu yang menyusu perlu meningkatkan pengambilannya sebanyak 500 kalori setiap hari.

Galaktagog herba (makanan penggalak susu ibu)

Diambil semasa menyusui untuk meningkatkan kuantiti susu ibu. Galactagogues biasa termasuk longan, habbatus saudah, halba, kurma merah dan jelatang. Semua herba & makanan ini secara tradisional digunakan oleh wanita untuk meningkatkan bekalan susu mereka ketika menyusui tetapi dengan hasil yang berbeza-beza.

Minum banyak air:-

Sebagai ibu menyusu, mereka memerlukan sekurang-kurangnya 8 gelas air yang didapati daripada makanan dan minuman untuk mencukupkan keperluan air yang digunakan untuk membuat susu. Salah satu cara untuk membantu ibu ialah dengan minum segelas besar air setiap kali menyusukan bayi. Apabila minum air secukupnya, badan kita akan mengembalikan keseimbangan garam galian dalam darah kita melalui perkumuhan di ginjal dan akan melancarkan perjalanan darah.

Dapatkan rehat lebih banyak:-

Penyusuan secara saintifik melepaskan hormon oksitosin yang dikenal sebagai “hormon cinta” yang menyebabkan ibu merasa tenang,jadi dia akan merasa mudah mengantuk semasa menyusukan daripada memberikan bayi susu melalui botol.-Ibu yang menyusu merembeskan hormon prolaktin ke dalam aliran darah mereka dan cenderung tertidur selepas menyusukan.Prolaktin juga membantu menenangkan ibu selepas bersalin. Berikut adalah beberapa petua mudah untuk berehat secukupnya dalam beberapa bulan pertama dan selepas melahirkan.

1. Tidur secukupnya
– Tidur secukupnyaadalah cara yang baik untuk mengatasi sebahagian daripada kekurangan tidur dari malam sebelumnya. Tidur ketika bayi sedang tidur lebih mudah dan ibu dapat tidur lena.

2. Mempunyai katil bayi di sebelah katil anda.
– Ini akan mengurangkan masa perjalanan pergi dan balik ke / daripada bilik bayi dan memberi peluang kepada ibu untuk tidur yang secukupnya.

3. Menyusukan bayi di sebelah anda ketika tidur
– Ini adalah kaedah yang baik dan selamat bagi kedua-duanya dan dapat berehat sepanjang hari semasa menyusu.

4. Menawarkan kedua belah payudara setiap kali menyusu.
– Keputusan untuk menawarkan satu payudara atau kedua-dua payudara pada setiap penyusuan adalah penting. Selagi bayi mendapat susu ibu yang cukup dan pertumbuhan yang sihat dan konsisten, tidak menjadi masalah jika anda menyusui dari satu payudara atau kedua-dua payudara pada setiap kali penyusuan. Penyusuan susu ibu di kedua-dua belah payudara akan membantu merangsang pengeluaran susu ibu. Ia juga dapat mencegah masalah penyusuan yang biasa berlaku seperti pembengkakan payudara, saluran susu yang tersumbat dan mastitis (keradangan). Sekiranya ibu menyusukan bayi hanya sebelah payudara setiap sesi, dia perlu mengepam / memerah susu daripada payudara yang sebelah lagi.

5. Cari Kaunselor Laktasi
– Kaunselor Laktasi adalah pilihan terbaik untuk mendapatkan pendapat tentang punca yangmenyebabkan kekurangan susu atau masalah penyusuan susu ibu yang lain. Mereka dapat memastikan penyelesaian masalah dengan baik, ibu dalam kedudukan penyusuan selesa, mempunyai petua yang tepat dalam aspek mengepam dan memberikan nasihat dan galakan umum. Penyusuan susu ibu untuk bayi adalah makanan terbaik untuk memulakan kehidupan mereka. Ikuti petua di atas untuk mula menghasilkan lebih banyak susu ibu.